Recenze: Série Dobrodružství Jacka Courtneyho

Série tří dílů o nejmladším z rodů Courtneyů od Wilbura Smithe a Chrise Waklinga vypráví o ekologicky uvědomělých dětech, které jsou odhodlány pomoct Jackově mamince rozšířit vědomí o dnešních environmentálních problémech do společnosti.

Ačkoli to zprvu nezní příliš jako téma pro mladé čtenáře, mnozí z vás by byli jistě překvapeni. Autor umí perfektně zaujmout svým čtivým stylem a s celým příběhem je spjatá také Jackova rodinná linka. V každé knize nás navíc čeká nové prostředí a s ním spojená jiná ekologická myšlenka. Všechny obálky nám také pomáhají vytvořit si zcela jedinečnou atmosféru a zajišťují tak výjimečný zážitek ze čtení každé z nich. Zatímco v prvním dílu jsme čelili nelegální těžbě v pralese, v druhém jsme byli svědky mizení korálových útesů. A ve finálním, třetím dílu jsme dokonce pluli na lodi za zdroji energie.

Líbilo se mi, že čtenáři mají střípky ze života osob, které bojují za naše prostředí, z první ruky. Protože byla Jackova maminka aktivistkou v ochraně životního prostředí, ve společných scénách autor často popisoval, jak složité je prosadit svou vlastní pravdu a přesvědčení mezi zbohatlými, kteří realitu nevidí. A že i přes někdy ze začátku marné úsilí by se neměli vzdávat, protože když jsou si něčím skutečně jistí a plně tomu věří, měli by za daným cílem jít. To, že toto odhodlání bylo elegantně spojováno s ekologií a dnešními problémy, už je jen další bonus navíc.

Ve třetím dílu se s námi Wilbur Smith s touto sérií loučí. Věřím, že se tak postesklo nejednomu čtenáři, zároveň ale můžeme s klidným srdcem prohlásit, že toto „sbohem“ stálo za to. V jednotlivých knihách jsme mohli poznat autorovy hluboké znalosti o celém světě, začíst se do pěkného příběhu a dozvědět se i spoustu nového. A proto věřím, že by si tuto sérii neměl nikdo nechat ujít.

Text: Kristin Sedeni