Návštěva tiskáren

Poslední exkurze se pro dívčí tým našeho nakladatelství nesla v tiskařském duchu. V jednom dni se nám podařilo absolvovat zajímavý výlet, který nás provedl vývojem tiskařského řemesla, a tak se celý den nesl v duchu čeho jiného, nežli zase a zase knih.


Z naší ostravské základny to je naštěstí téměř za humny, jelikož námi navštívená tiskárna FINIDR se nachází v nedalekém Českém Těšíně. Abychom však prohlídku začaly douškem historie, musely jsme si udělat procházku za hranice a navštívit tak polskou stranu tohoto kouzelného městečka.

Muzeum tiskařství v Těšíně bylo příjemným startem pro tuhle expedici. Během prohlídky jsme měly možnost vidět hned několik typografických strojů a chlubí se zde i hezkou sbírkou tiskařských písmen a matric. Po zjištění doby skládání jednotlivých písmen do matrice pro tisk jedné strany, která se mohla protáhnout až na zhruba 2 hodiny, pro nás (nebo alespoň pro mě) dostal náš milovaný Word trochu jiný rozměr. Nemluvě o tom, že rozložit jej trvalo i dvakrát tak dlouho.


Po historickém úvodu nás nohy, respektive kola auta, zanesly do moderní tiskárny FINIDR. Zde jsme měly možnost absolvovat komentovanou prohlídku a podařilo se nám tak vidět prakticky celý proces výroby knihy od původních archů až po hotový svázaný skvost, který všechny tak milujeme. Za zmínku stojí především stroj na ražbu reliéfů a zlatých či jiných efektů obálek, který nepatřil mezi nejnovější, ale jehož funkčnost je tak efektní, že se využívá i dnes.

Všechny nás obě prohlídky velice nadchly a přiblížily nás o trochu blíže magii, která nám už tolik let přičarovává naše oblíbené knížky. Na závěr už snad jen poděkuji všem za krásné výklady a za umožnění jim nahlédnout pod ruce. A kdo ví, možná jsme zde zahlédly i nějaké dobré znamení v podobě krásné obálky…