Jak u nás probíhal koncozačátek roku?

 

I když se říká, že: „jíme, abychom žili a nikoliv žijeme, abychom jedli“, sem tam je třeba se v tom jídle trochu vyřádit. V dnešní době navíc snad ani nejde existovat bez oblíbené foodblogerky. A foodblogerka by nemohla existovat bez pořádné kuchařky. Kuchařky většinou nemohou existovat bez šikovného nakladatelství, a tak dál a dál. Někde po vytisknutí a dodání do rukou vaření chtivých osob se nám kruh uzavírá.

Náš konec a zároveň i začátek roku v redakci se taky nesl ve znamení pečení. Vyšly nám rovnou dvě kuchařky. Bezlepkové pečení a Zdravé sladkosti.  

Recenzí už vyšla spousta. Ale jak to vidím já, holka z nakladatelství?

Bezlepkové pečení

bych přiřadila možná až ke speciální a naučné literatuře než ke kuchařské knize. Pro mě jako naprostého kuchyňského břídila, znajíc pouze tři recepty na míchaná vejce, ve mně práce na vydání zrovna téhle knihy vskutku vzbudila pár pocitů. Za prvé jsem vděčná, že netrpím celiakií. Seriózně by pro mě byla noční můra vařit si, a ještě k tomu takhle dietně a z tolika druhů mouky. Doopravdy, já si myslela, že existuje pouze hladká, hrubá nebo polohrubá. Proto jsem byla lehce překvapená i vyděšená zároveň. Nejsem ale žádný ignorant a jako výstup jsem si jeden recept taky zkusila. A na druhý mám už doma koupenou mouku.

Smekám klobouk před všemi, kteří trpí celiakií a dodržují bezlepkovou dietu. A hlavně před všemi, co si doma takovou dietu vaří sami.

Zdravé sladkosti

mi pak znova rozšířily obzory. Miluji sladké, ráda peču a mé tělo všechny ty cukry bohužel taky umí hezky ukládat všude možně po těle. Proto jsem u Zdravých sladkostí doslova jásala. Dozvěděla jsem se, jak nahradit nezdravé cukry těmi zdravými a lehčími variantami. A myslím, že od teď už bych mohla taky trochu kvalitně mlsat.

Hlavně nebýt líná. To už se ale dostávám až k osobnímu novoročnímu předsevzetí.

V redakci se ale taky poslední měsíce dost smějeme. A to díky naší Lence z knihodeníku Lenčiny katastrofy. Prý je to „kniha pro děti“ a „kniha pro holky“, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to vlastně kniha pro všechny na světě. Protože je legrační a hezky zpracovaná.

A jaký je přechod z roku 2017 do zbrusu nového a voňavého, jako by právě vyšel z tiskárny, roku 2018?  My už plánujeme, co budeme vydávat. Co vy hodláte v novém roce přečíst?

Bára