Nový napínavý román Lindy Greenové

Nový román Lindy Greenové - Jediný okamžik

Oblíbená autorka společenských románů čtenářkám tentokrát nabídne příběh o lidech, kteří se vymykají svou jinakostí, a tom, kam až je může dovést chyba mnohdy nesmlouvavého a nemilosrdného systému. 

Včela

Finn je desetiletý, poněkud svérázný a velmi citlivý chlapec. Miluje zahradničení a růže a nejraději by byl, kdyby se mohl učit doma s maminkou. Jeho ambiciózní otec, živící se jako právník, ale trvá na tom, že musí chodit do drahé soukromé školy, kde se spolužáci Finnovi posmívají za jeho zrzavé vlasy a za to, že hraje na ukulele. Škola navíc děti velmi striktně připravuje na standardizované celostátní testy a v podstatě v nich zabíjí veškerou kreativitu a radost z učení, což se nelíbí Finnově matce.

Jednoho dne se pro ni situace stane natolik neúnosnou, že syna vezme místo školy a psaní zkušebních testů na výlet pod stan. Bohužel ovšem bez vědomí svého manžela. Cestou se Finn s maminkou zastaví na snídani v kavárně ve čtvrti, kam obvykle nechodí. Za pultem je obsluhuje Kaz, bezmála šedesátiletá paní, která žije celý život velmi skromně a stará se o svého duševně nemocného bratra Terryho. Terry trpí schizofrenií a nedávno mu přišlo z úřadu práce vyrozumění, že byl nově ustaven práceschopným a musí si hledat místo. To však Terrymu vždy spustí stav psychózy a on pak bývá hospitalizován. Jeho sestra proto bojuje za to, aby jeho případ úřady přezkoumaly. Systém je ale neúprosný a vydá Terryho napospas jeho křehké mysli.  Včela

Finn a Kaz, zástupci diametrálně odlišných světů, které se v jejich běžném životě v podstatě neprotínají, se v kavárně potkávají poprvé. Osud jim ale připravil ještě jedno, velmi nečekané, setkání za mnohem dramatičtějších okolností, které změní život nejen jim, ale i lidem v jejich okolí. Dokáže chlapec z bohaté rodiny navázat přátelství se ženou, která vyrostla v bídě a měla celý život na starost svého nemocného bratra, a společně vzdorovat traumatické zkušenosti?

Včela

Linda Greenová zde opět mistrně využívá prolínání různých vyprávěcích perspektiv i časových rovin. Výsledkem je napínavý příběh plný dramatických i dojemných momentů, nad nimiž vyniká Jediný okamžik. Předobjednávky už jsou spuštěny. Kniha vychází 31.10. 2023. 

Včela

Pár slov z redakce: V angličtině se kniha jmenuje One Moment, takže vidíte, že jsme v nakladatelství tentokrát byli extra věrní originálu! Obálku jsme ovšem stvořili novou. Podívejte se na srovnání - co myslíte, povedla se nám?

Obálka knihy Jediný okamžik     Book One Moment