S (audio) knížkou do života

S (audio) knížkou do života

Znáte náš Špalíček pohádek a říkadel s ilustracemi Adolfa Dudka? Najdete v něm oblíbené české pohádky jako O perníkové chaloupce, O Červené karkulce nebo O Palečkovi a také nejznámější lidová říkadla, básničky a písničky. Tato kouzelná knížka je určena ke společnému předčítání rodičů s dětmi. V rámci projektu S knížkou do života jsme si pro vás pod značkou Audioteka.cz připravili její audio verzi.

Bookstart si klade za cíl něco začít. A to něco je čtení. Jedná se o mezinárodní projekt zaměřený na vzdělávací, sociální, kulturní a kreativní rozvoj dítěte od jeho narození. V zahraničí funguje už řadu let, v březnu 2018 ale představí SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR) knižnímu světu českou variantu s názvem S knížkou do života. Cílem projektu je upozornit rodiče na význam četby již v útlém věku dítěte pro jeho vývoj a pozdější uplatnění. Podle mladých lidí totiž nabízí dnešní doba mnoho zajímavějších činností, než je čtení knih. Program je tedy sice určen dětem, pro jeho naplnění jsou ale velmi podstatní jejich rodiče.

Díky společnému čtení rodičů a dětí je velká naděje, že se z dítěte stane celoživotní čtenář. 

Důležitým účastníkem celého projektu jsou pak také veřejné knihovny. Ty, které se do něj zapojí, budou rodinám s novorozenci v příležitosti vítání občánků nebo podobných akcí připravovat speciální balíčky s knížkou, audioknihou nebo třeba členskou legitimací do knihovny.

A právě v takovémto balíčku najdou děti i poukázku na audioknihu Špalíček pohádek a říkadel. Co takhle nastartovat lásku malých dětí ke čtení právě s ním? Oblíbené pohádky a říkadla namluvila Aňa Geislerová. Ta je sama trojnásobnou matkou.