Wilbur Smith: Nová generace ságy rodu Courtneyů

První díl série nazvaný Průtrž se odehrává v samotném srdci Afriky, v Demokratické republice Kongo. Hlavní hrdina, čtrnáctiletý Jack Courtney – potomek dynastie Courtneyových známé z románů Wilbura Smithe pro dospělé – se tam vydává spolu se svými rodiči a dvěma kamarády, Amelií a Xanderem. Jackovi rodiče míří na důležitou konferenci o ochraně životního prostředí a děti mezitím pošlou v doprovodu místních průvodců na safari pozorovat vzácné horské gorily. Jenže výlet do džungle se po setkání s pytláky osudově zvrtne a skončí předčasně. Po návratu do hlavního města naši hrdinové zjišťují, že se Jackovi rodiče ztratili a začíná napínavá cesta za jejich nalezením. Udělali si po Jackově vzoru také výlet do pralesa, nebo snad byli uneseni a někdo jim chce ublížit? A co se stane, když nestihnou odprezentovat svůj příspěvek na konferenci, který má podpořit přijetí zákona o nelegální těžbě nerostných surovin?

Smith, v tandemu se svým spoluautorem Chrisem Waklingem, který mu s psaním trilogie pomáhal, opět potvrzuje, že je opravdovým mistrem v budování napětí a hutné atmosféry. Představuje Jackův strýc Langdon a jeho syn, Jackův bratranec Caleb, spojence dětí v celém případu? Nebo je naopak coby majitel obrovského dolu na tantal na straně padouchů?

Jak sám Smith zmínil v jednom z rozhovorů, chtěl se v této sérii podívat na to, jak by se ke světu stavěli potomci extrémně úspěšných investičních bankéřů s dobrými úmysly či děti vysokých manažerů zlodušských nadnárodních korporací zodpovědných za zdecimování afrického kontinentu i s jeho nerostnými zdroji a za zničení tamního životního prostředí. Jack Courtney rozhodně stojí na straně dobra a chce tedy pro Afriku a její obyvatele to nejlepší. Když se svými kamarády narazí na nelegální důl, kde jsou dělníci, děti nevyjímaje, zjevně za nelidských podmínek vykořisťováni, dá si tu práci a snaží se důkazy dostat až k nejvyšším konžským politickým kruhům. Jestli se mu to podaří, je jedním z nejnapínavějších momentů celé knihy a čtenář si doslova okouše nehty vzrušením a námahou z toho, jak Jackovi drží palce.

Oproti svým dřívějším knihám, kde hráli prim mužní hrdinové proplouvající světem ve stylu Jamese Bonda a kde šlo o to, kdo uloví více exotických trofejí, zde Smith akcentuje aktuální témata hýbající celosvětovou společenskou debatou – plundrování afrického kontinentu o nerostné zdroje, vykořisťování místního obyvatelstva potomky kolonistů či ochranu vzácných druhů zvířat. Nejde však o prvoplánovou agitku, vše je ústrojně zakomponováno do napínavého příběhu, který se nevyhýbá ani tématu smrti, zrady a rodičovské lásky. 

Ve druhém díle série, který nese název Blesk, se spolu s našimi hrdiny vracíme do Afriky, a to konkrétně k jejímu východnímu pobřeží, na ostrov Zanzibar. Jackovi tu dělá společnost opět jeho matka (tedy spíše on jí) i Amelie s Xanderem. Tentokrát je na pořadu dne projekt na záchranu korálových útesů, které vlivem znečištění pomalu umírají a nenávratně mizí. Jack s kamarády se rozhodnou projekt finančně podpořit a s pomocí instruktora potápění v místním resortu přijdou na geniální způsob, jak to udělat. Zanzibar je oblíbenou destinací, kde tráví líbánky novomanželé z lepších britských rodin, a tak se často stává, že jim snubní prsteny, které mají na ruce teprve týden, spadnou při plavání do moře a už je nikdy nikdo nenajde. Zde ovšem přichází na scénu Jack a ostatní, vybavení detektory na hledání kovů, a najdou takových prstenů celou řadu. Povzbuzeni úvodním úspěchem se na Jackův popud vrhnou dál od pobřeží, kde, co čert nechtěl, padnou do spárů somálským pirátům. Když jsou donuceni plavit se na pirátské kocábce, situace vypadá naprosto beznadějně. Podaří se jim dostat ze zajetí? Naděje se dále tenčí, když je piráti prodají tajemnému Generálu Sirovi, který v Somálsku vede výcvikový tábor pro dětské vojáky. Bude Jack i s kamarády nakonec poslán do války? A jakou roli v tom celém hraje přítel Jackovy matky, Jonny Armfield, kterého viděli v táboře jednat s hrozivým Generálem Sirem?

Také v tomto díle Smith, opět ve dvojici s Chrisem Waklingem, využívá napínavý a dobře vypointovaný příběh ke kritice poměrů na africkém kontinentu, kde piráti nemají jinou možnost k obživě než přepadat zahraniční lodě v mezinárodních vodách a dětské oběti prodat dále do zajetí. Ani zde ale kvalita vyprávění netrpí a důležitou roli v celé knize hraje linka rozehraná na konci prvního dílu, týkající se vzájemného vztahu Jackových rodičů i jejich pouta k synovi. 

Závěrečný díl celé trilogie, Příval, opouští Afriku a vydává se daleko na sever, až za polární kruh, do Laponska a dále do Severního ledového oceánu. Jack má spolu s Amelií a Xanderem a bratrancem Calebem, který se po prvním dílu opět vrací mezi jejich partu, za úkol natočit pro environmentální projekt Jackovy matky film o aktivitách jedné společnosti zabývající se obnovitelnými zdroji energie. V rámci podpory natáčení firma dětem zaplatí dobrodružnou expedici, na které se učí například jezdit se psím spřežením, stavět a nocovat v iglú, rybařit pod ledem či ovládat sněžné skútry, na kterých se pak mají vydat na dlouhou jízdu složitým terénem. V průběhu náročné a dobrodružné výpravy se ale naší skupince začnou dít podivné nehody a není jasné, zda za nimi někdo náhodou nestojí. Je ona energetická společnost opravdu tak uvědomělá, jak se tváří? Jde jí vážně o udržitelnou energetiku a má na srdci ochranu životního prostředí tak, jak o sobě tvrdí? A jakou roli v tom celém tentokrát hraje Jonny Armfield, který se na organizaci expedice podílel? Je to hodný strýček, jak o něm prohlašuje Jackova matka, nebo záporák, který Jacka jen využívá, aby se dostal do jeho rodiny?

Ve třetím díle série si Smith, opět ve spolupráci s Chrisem Waklingem, bere na paškál korporace podnikající v energetickém průmyslu a jejich snahy pod rouškou podpory obnovitelných zdrojů plenit zásoby fosilních paliv na dně světových oceánů. Příběh však ani tentokrát neztrácí nic z napínavosti a dobrodružné atmosféry úvodních dvou dílů a jako čtenáři budete až do konce se zatajeným dechem otáčet stránky, abyste zjistili, jak to celé dopadne. 

Série Dobrodružství Jacka Courtneyho je důstojným zakončením bohatého celoživotního díla nadmíru plodného autora, jakým byl Wilbur Smith, a jeho koupí rozhodně nesáhnete vedle.

Text: Eva Kuchtová