Recenze: Příval

V této knize nás Jack se svými kamarády vezme až za polární kruh. Původně jde jen o natočení filmu s ekologickým tématem, ale později se dostanou až k srdci společnosti s pochybnými úmysly. Tu navíc zařídil Armfield. Zničehonic se tak naši hrdinové staví před zásadní otázku: věřit, nebo nevěřit?

Třetí kniha, třetí místo

Třetí díl nás vtáhne do děje stejně rychle jako dva předchozí. Co hodnotím jako velké plus, je opět změna prostředí. Ne prales, ne oceán. Tentokrát nás autor zavede až do ledové tundry.

A s ní přichází samozřejmě i změna podmínek, kterým se naši hrdinové musí přizpůsobit. Čelí tak novým problémům a výzvám, učí se dalším dovednostem. A na Caleba, který se v příběhu znovu objevil, třeba čeká smečka vlků.

Nekonečné otazníky

Podpořit maminčinu snahu o změnu lidského vnímání přírody a zažít při tom nějaké dobrodružství, to se zdá jako dobrý plán. Navíc, když jim Jonny Armfield zajistí finanční podporu společnosti na výrobu udržitelné energie, mohou získat filmové záběry hezčí než kdokoli jiný.

Jejich cesta totiž obnáší výpravu za polární kruh. Čím víc se však Xander zabývá interními záležitostmi firmy, tím podezřelejší se celá věc zdá. Nejdřív jsou k nim milí a vstřícní – koneckonců jejich film je zároveň propagací společnosti – ale na všem se zdá být něco divného.

Jackovo sbohem

Od prvního dílu se příběh neskutečně posunul, napětí gradovalo a myslím si, že děti se s každou knihou začetly rychleji a rychleji. Tentokrát jsme navíc načichli zase jiné oblasti přírody, nakoukli pod pokličku počítačovému umění a sžili se s obyvateli daleko na severu. A to nejlepší: konečně jsme si odpověděli na všechny otázky, které se nám vyplavovaly na mysl už od samého začátku.

Autor: Kristin Sedeni