Kouzelný svět snů na stránkách knížky

Jestli patříte k těm, kdo se večer těší do postele, a jste nenapravitelnými snílky, pak určitě pochopíte malého Nikolase z knížky Marty Dancingerové – Nikolas a tajemství Snozemě. Knížku napsala hvězda seriálu Zlatá labuť nebo také Kukačky před deseti lety, když ještě dojížděla autobusem do školy, a pak přesně tak dlouho ležel rukopis v šuplíku. Možná právě proto, aby malému Nikolasovi dorostli čtenáři, možná kniha čekala na tu správnou chvíli, až ji téměř náhodou objevíme my v nakladatelství. A to čekání, myslíme, stálo za to.

Čerstvě desetiletý Nikolas má totiž velkou představivost, a proto se mu i v noci zdají všemožné sny. V předvečer jeho narozenin se ale jeho sen začne chovat tak nějak… živěji! Nik se dozví, že jako každé desetileté dítě má možnost podívat se do Snozemě. A využije toho naplno. Kouzelným světem ho provází jeho osobní snový skřítek Molo – milovník Coca-Coly a čokoládových tyčinek. Všechno to ale má jeden háček. Zatímco ve snech je Nikolas za hrdinu, v reálném životě prožívá pravý opak. Musí psát domácí úkoly spolužákovi, který terorizuje celou třídu, nemá kamarády a s rodiči už si taky přestává rozumět. Rozhodne se to tedy všechno změnit.

A co je na ní tak zvláštního?

Kniha je doprovázená neotřelými autorskými ilustracemi divadelní herečky Sáry Arnstein a papír, na němž je vytištěná, jsme vybrali tak, aby na něj bylo možné kreslit a psát – za každou kapitolou se tak děti mohou samy zamyslet a své myšlenky si zapsat. Až ji vaše děti tedy celou dočtou a nechají v knihovničce, bude jim sloužit jako deník, ke kterému se budou moci poté vracet a zavzpomínat. Jedná se zkrátka o krásný kousek do dětské knihovny, jenž by vám opravdu neměl chybět.

Autor: Barbora Malecová