Aleš Procházka a Libor Terš: Jaká jsou jejich (audio)knižní předsevzetí?

Říkali jsme si, že by vás možná zajímal i pohled samotných interpretů, na (nahrávání) audioknížky. Podařilo se nám dostihnout dvě naprosto nedostižitelné osobnosti českého herectví a dabingu, veliké profesionály – Aleše Procházku a Libora Terše. S oběma spolupracujeme dlouhodobě a moc rádi. Koukněte na naše krátké povídání.

Aleš Procházka

Vy jste náš mistr slova, načetl jste nám Židovku z Toleda. Na čem teď ještě pracujete?

Nedávno jsem natočil právě Židovku z Toleda a také Tajný život stromů, což jsou nádherné knížky. Teď mám volno, takže i kdybych třeba chtěl, tak v nejbližší době v plánu žádné další audioknihy bohužel nemám.

Baví vás načítat?

Mě knížky celkově baví už od malička. Vždycky jsem rád četl, takže když jsem se dostal na DAMU, hned po divadle mě bavila nejvíce práce v rozhlase. Je to do teď má druhá nejoblíbenější disciplína.

Máte nějaké knižní nebo audioknižní předsevzetí?

V audioknihách ne, ale v knížkách mám velké resty. Když se učíte text do divadla, večer hrajete a pak se připravujete na nějaké nahrávání, tak pořád jenom čtete a čtete. Ve volném čase pak prostě chcete jen vypnout a chvíli i nečíst. Když mám delší dobu volno, tak se hrozně těším, až si přečtu knížky, ke kterým jsem se nemohl dlouho dostat, nebo právě ty, ve kterých vím, že mám resty.

„Když si čtete sami, tak je to jenom vaše.“

Posloucháte sám audio?

Ne. Ale jako kluk jsem poslouchal pohádky. To jsem měl moc rád. Teď si raději čtu, než abych poslouchal. A to z jednoho důvodu. Když si čtete sami, tak je to jenom vaše. Máte svou fantazii a svou představivost a sami si to celé vytvoříte. Tak to mám rád.

I když díky svému povolání hodně cestujete, neposloucháte?

Mám takové kolegy, kteří říkají: Hele, o prázdninách jsem tě teď měl v autě. Tak to jo. Ale já, protože jsem typický chlap, se dokážu soustředit jen na jednu věc, na rozdíl od vás – dam. Prostě když řídím, tak se nemůžu soustředit na poslech, a to by byla škoda. Takže když už si něco pustím, tak to tak nezávazně plyne a já se na to nedokážu moc soustředit. V tomhle mám jasný hendikep.

Libor Terš

Na čem teď zrovna pracujete?

Stran Audiotéky jsme dočetli a ztvárnili Temnou Věž od Stephena Kinga, všech sedm dílů. To je momentálně vše.

Máte rád Stephena Kinga?

Určitě, mám ho rád hlavně kvůli tomu, že nabízí takový jaderno-fyzikální pohled na svět. Cestování v čase a vůbec všechno má v knížkách tak vymakané a vědecky podložené, že se člověk nesoustředí jen na příběh, ale i na všechny sekundární záležitosti kolem. To dost jiných spisovatelů neumí.

Takže vás neodradil počet stránek?

To vůbec ne. V jeho knížkách se pořád něco děje. Kdybych to úplně zjednodušil, je to v podstatě boj dobra proti zlu. Myslím si, že stránek by mohlo být i dva tisíce, a takový „kanón“ jako je Stephen King by to klidně zvládl. A zajímavě.

Máte nějaké knižní nebo audioknižní předsevzetí?

Já bych si přál spíš obecně, aby lidi četli a taky poslouchali audioknížky. Skrz ně se totiž můžou dostat ke spoustě myšlenek, vykročit tak ze své bubliny a s minimem námahy se nechat obohatit. Podle mého stojí za to poslechnout si jakoukoliv knížku z Audiotéky a rozšířit si tak svůj myšlenkový záběr.

A vy sám posloucháte audioknížky?

Samozřejmě.

I sám sebe?

Proboha, to ne. (smích) Samozřejmě.