Recenze: Princezna noci a Stínů – Vzplanutí bohů

Po pěti letech vězení v temném tichu skály se polobohové rozhodnou Sayeh vysvobodit. Jakožto dcera Stínu má ostatním elementům pomoct s obnovením elementární jednoty, ale ne všechno je takové, jak se zdá. A ostatní polobohové jí to moc neusnadňují.

Zlo přichází

Když je kniha dobře napsaná, nebývá těžké příběhu propadnout. Věřte ale, že to, co nabízí autorka v Princezně noci a Stínů, vás pohltí hned od prvních stran. Nemá totiž zapotřebí zdržovat se nějak zvlášť v úvodu. Brzy se tak ocitnete ve světě, o jehož osudu rozhodují bohové, a kvůli dceři jednoho z nich už zde není nic jako dřív. Léta přetrvávající pravidla už neplatí, jednotlivé říše jsou na pokraji sil a všichni se bojí Stínu.

A za tím vším stojí její matka. Sayeh to ví. Ale taky ví, že to byla milující žena, která nemohla mít jakýkoli důvod k válce. Přestože se Sayeh postupně seznamuje se všemi ostatními polobohy a jejich elementy, zdá se, že jsou všichni proti ní. Až na Avana, prince Vody.

Veliké plus knihy je navíc to, že veškeré náležitosti jednotlivých říší elementů poznáváme stejně jako hlavní hrdinka až ve chvíli, kdy se v nich sama octne, takže zůstáváme v napětí a plni očekávání doslova až do poslední chvíle. Sayeh neví téměř nic o tom, jak to v nich ve skutečnosti chodí a co od tamních lidí čekat. A tak se společně s ní stavíme čelem všemu, co na nás autorka nachystala.

Voda a Stín

Stránku po stránce propadáme božské atmosféře víc a víc a nečekaná odhalení přímo svádí k tomu knížku z ruky nepustit. Kdyby se měl příběh popsat jen třemi slovy, vybrala bych pro něj napětí, tajemství a spád. Dalo by se pro něj vybrat i mnohonásobně víc, tím si můžete být jistí, ale věřím, že po přečtení se mnou budete souhlasit. Rozhodně byste nespočítali, kolikrát vám nervózně sklouznou prsty k okraji stránky, abyste se dozvěděli, jak to dopadne, nebo kolikrát zůstanete číst s otevřenou pusou. Zároveň ale tyhle chvíle dokonale vyrovnávají všechny části, kde Sayeh propadá kouzlu Vody. A já vím, že stejně jako ona Vodě propadnete vy této knize.

Autor: Kristin Sedeni